INFORMACIONS > Notícies > Històriques

Taller Física de Partícules 2017

16/02/2017

 

El passat 9 de febrer, vaig tenir l’oportunitat d’anar al “Taller de Física de Partícules” de la Facultat de Física (Universitat de Barcelona).

L’objectiu d’aquest taller va ser informar i introduir els estudiants al món de física, i constava de quatre xerrades i una activitat pràctica.

A continuació, veiem concretament el que es va dur a terme:

Inicialment, ens van informar sobre la carrera de física, les seves branques, ponderacions, notes, horaris, graus, màsters, doctorats, etc.

Primera xerrada: va ser sobre física a distàncies petites, és a dir, física de partícules. Ens van explicar diferents aparells i experiments per detectar les partícules com ATLAS, ALICE, LHCb i etc. També ens van resumir breument de què està feta la  matèria, les diferents forces que existeixen i moltes coses més. De tot això, cal destacar “Bosó De Higgs” que, bàsicament, dóna massa a la matèria.

Segona xerrada: tractava cosmo-física, és a dir, física a gran distàncies. Ens van mostrar alguns aparells, les seves funcions i què s’ha descobert gràcies a això. Després ens van explicar els mètodes que es fan servir per analitzar l’origen del món, i seguidament, diferents models estàndards, com el model de partícules o model cosmològic. Va ser interessant saber que segon el model cosmològic (Albert Einstein), la massa pertorba l’espai i el temps. I per l’últim, van parlar-nos sobre energia i matèria fosca.

Tercera xerrada: s’orientava a “Com podem caracteritzar una partícula?”, com es feia (mitjançant el mètode de desintegració), quines característiques necessitem i els aparells que es fan servir per aquests casos (Comptador Geiger, Càmera de bombolles, centelleigs, fotodetectors, calorímetres...).

I per últim, la quarta xerrada i l’activitat pràctica.

Va ser una de les parts més interesants de la jornada; ens van explicar con funcionava un dels sis detectors de partícules anomenat LHCb (CERN), especialitzat en física del quark. I vam tenir l’oportunitat de participar en aquest experiment. Necessitàvem treure les característiques del “Mesó D”, que és un bosó (partícula de quark), que al desintegrar-se, produeix K+/P- o K-/P+ amb els resultats del experiment fet en Italià en CERN. Després de treure la informació necessària, hem contactat amb la LHCb i la CERN (en Italià) per una vídeo-trucada per dir les els resultats.

I per acabar, ens van mostrar diferents laboratoris de física de la facultat: òptica, astronomia, informàtica, etc.

Ha estat una experiència inoblidable, molt útil i interessant, que potser en un futur em servirà molt.

Alexander Sakhnov - 2n de Batxillerat

 
presentarenys.net   © 2018   Avís legal   Crèdits
Carrer Pompeu Fabra, 2
08350 Arenys de Mar - Barcelona

Tel. 93 792 02 41 / 93 792 29 53

centre@presentarenys.net