L’objectiu prioritari, tal com planteja el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya és desenvolupar un sistema educatiu cada vegada més competencial, amb capacitat d’adaptació als canvis constants, on l’alumne sigui protagonista actiu del seu procés d’aprenentatge.
Els objectius generals de l’educació bàsica són:
a) Assumir responsablement els seus deures; conèixer i exercir els seus drets en el respecte als altres; practicar l’empatia, la tolerància, la cooperació i la solidaritat entre les persones i grups; exercitar-se en el diàleg garantint els drets humans com a valors comuns d’una societat plural, i preparar-se per a l’exercici de la ciutadania democràtica.
b) Desenvolupar i consolidar hàbits d’autoregulació, estudi i treball individual i en equip com a condició necessària per portar a terme de manera satisfactòria les tasques de l’aprenentatge i com a mitjà de desenvolupament personal i relacional.
c) Valorar la igualtat de gènere i respectar la diversitat sexual, de gènere, ètnica o de capacitats. Rebutjar els estereotips que suposin qualsevol forma de discriminació entre persones. Conèixer els drets sexuals i reproductius, i exercir-los des del respecte a qualsevol persona i des de l’autocura.
d) Enfortir les capacitats afectives en tots els àmbits de la personalitat i en les relacions amb els altres, així com rebutjar tota mena de violència i discriminació, especialment la violència masclista i la violència, els prejudicis de qualsevol mena, els comportaments sexistes, i resoldre pacíficament els conflictes.
e) Adquirir destreses bàsiques en la utilització de les fonts d’informació per adquirir, coneixements. Desenvolupar les competències tecnològiques bàsiques i avançar en una reflexió ètica sobre el funcionament i l’ús de la tecnologia.
f) Concebre el coneixement científic com un saber integrat, que s’estructura en diferents disciplines, així com conèixer i aplicar els mètodes per identificar i resoldre els problemes en els diversos camps del coneixement i de l’experiència.
g) Conèixer, comprendre i aplicar les diferents formes de raonament pròpies de les matemàtiques i usar-les en la resolució de problemes propis en els diversos camps del coneixement i de l’experiència.
h) Desenvolupar la iniciativa emprenedora i la confiança en si mateix, la participació, el sentit crític, la iniciativa personal i la capacitat per aprendre a aprendre, planificar, prendre decisions i assumir responsabilitats.
i) Utilitzar la llengua catalana en tots els contextos relacionats amb els aprenentatges tant formals com informals.
j) Comprendre i expressar amb correcció, oralment i per escrit, en llengua catalana i en llengua castellana, textos i missatges complexos, i iniciar-se en el coneixement, la lectura i l’estudi de la literatura.
k) Comprendre i expressar-se en una o més llengües estrangeres de manera apropiada.
l) Conèixer, valorar i respectar els aspectes bàsics de la cultura i la història pròpies i dels altres, així com el patrimoni artístic, cultural i gastronòmic.
m) Conèixer i acceptar el funcionament del propi cos i el dels altres, respectar-les diferències, afermar els hàbits de cura i salut corporals, adquirir estratègies per poder prendre decisions conscients sobre el consum alimentari, i incorporar l’educació física i la pràctica de l’esport per afavorir el desenvolupament personal i social. Conèixer i valorar-la dimensió humana de la sexualitat en tota la seva diversitat.
n) Valorar críticament els hàbits socials relacionats amb la salut, l’alimentació, el consum, la cura, la consideració i el respecte cap als éssers vius, i contribuir a la conservació i millora del medi ambient.
o) Apreciar la creació artística i comprendre el llenguatge de les diferents manifestacions artístiques, utilitzant diversos mitjans d’expressió i representació.
p) Desenvolupar hàbits quotidians de mobilitat activa, autònoma i saludable, per fomentar l’educació viària i actituds de respecte per prevenir els accidents de trànsit.
q) Prendre consciència de les problemàtiques que té plantejades la humanitat i que es concreten en els objectius de desenvolupament sostenible.
A l’etapa d’educació primària, ens hem marcat els següents objectius com a prioritaris:
● Afavorir un aprenentatge significatiu i competencial fent ús de rutines i destreses de pensament i dedicant un temps de l’horari lectiu a la realització de projectes transversals, globalitzadors.
● Incloure en el currículum el treball dels objectius de Desenvolupament Sostenible (ODC), la perspectiva de gènere, la ciutadania democràtica i el benestar emocional
● Incloure l’aprenentatge del llenguatge computacional, robòtica i de competències STEAM des de 1r fins a quart de primària.
● Continuar amb el projecte que el centre ja desenvolupa: tutoria grupal mitjançant el treball del lema del curs.
● Reforçar les hores de l’àmbit matemàtic dedicant una hora setmanal a 1r i 4t de primària per treballar reptes matemàtics.
● Abordar l’avaluació en diferents moments i continuar incorporant el vessant formador.
● Atendre l’alumnat de manera personalitzada mitjançant l’ús de classes en codocència o desdoblaments i també amb el suport a l’alumnat i mestres per part de l’Equip d’Orientació del centre.
● Proporcionar recursos a l’alumnat per aprendre a treballar de forma autònoma, competencial i analítica per tal de desenvolupar les seves potencialitats i adaptar-se a les situacions que se li presentin.
● Dotar l’alumnat d’eines preventives i de gestió davant el conflicte, és a dir, proporcionar-los habilitats i estratègies que els permetin evitar, si és possible, l’aparició de conductes o situacions nocives.
● Fomentar una bona convivència, potenciant el respecte cap a un mateix, cap als altres i cap al medi on vivim.
● Oferir a tots els infants altes expectatives d’èxit educatiu, independentment de les seves característiques, necessitats o discapacitats, i l’oportunitat de créixer i aprendre conjuntament compartint experiències i situacions d’aprenentatge.
● Fomentar l’interès i el gust per aprendre.
● Aprendre a conviure, a respectar altres maneres de pensar, a respectar normes de convivència, a dialogar per resoldre conflictes.
● Ajudar a conèixer-se, a treure el millor de cadascun tot acceptant les mateixes limitacions i a desenvolupar la força de voluntat per superar-les.
● Afavorir el desenvolupament de l’autonomia personal.
● Fomentar la reflexió per tal d’anar adquirint criteri propi.
● Desenvolupar la dimensió religiosa.